Det här är Fris 15


                   Sandra, Celine, Tiia, Sara, Tiamaria, Matilda och Laura (sittande)

Tiia:
"Hej jag är Tiia-Noora och går på frisörlinjen i Helsingfors. Vi har just nu en kurs som heter sustainable hair. På denna kurs går vi igenom hur man färgar med växfrärger och hur man använder olika naturprodukter.
Jag gillar och lära mig nyt av ekologiska produkter och hur mycket ordet eko har ändrat för mig. Jag Tiia är en flicka inte från helsingfors men bor här nu och älskar livet här, men saknar att bo på landet tur går man ofta där. Att gå på gymmet är min hobby. Bästa med denna linjen är hur mycket man får arbeta med händer mitt favorit jobb är no färga och klippa. Men allt är no roligt men det är de bästa. Ha det bra hoppas ni gillar vår blogg!😊"

Sara:
"Hej, jag heter Sara och går sista året på frisörlinjen i Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors, Finland.
Jag har velat bli frisör hela mitt liv.
Att vara frisör är till en del så som jag föreställde mig före jag börja studera till frisör, men det har nog kommit fram hur mycket ansvar och annat man inte hade tänkt på förut.
Bland annat det är fysiskt tungt och ibland kan långa dagar bli ganska tunga, men det roligaste med att bli en frisör är nog att få skapa och göra en annan glad och det ger mer självkänsla åt både kunden och åt dig själv!"

"Tiamaria
No heipä hei kaikki! Olen Tiamaria ja näin alkuun kerron lyhyesti itsestäni.
Olen siis 19-vuotias nuori nainen helsingistä. Olen opiskellut itselleni meikkaaja-maskeeraajan ammatin ja kohta valmistun yrkesinstitutet Prakticumista parturi-kampaajaksi. Työskentelen parturi-kampaamo Voxyssa aloittelevana yrittäjänä ja teen meikki keikkoja aina kun kerkeän/jaksan.  Monet usein kysyvät minulta miksi olen valinnut itselleni suurissa määrin pinnallisen ammatin. Vastaukseni vaihtelee aina mielialastani riippuen, mutta pohjimmiltani olen aina ollut tarkka omasta ulkonäöstäni ja kiinnittänyt myös huomiota muiden ulkonäköön mikä on vaikuttanut alan valintaani. Olen omasta mielestäni visionääri ja välillä hieman liiankin innostuva... Yksi syy tälle uralle on se että en pystyisi enään yrittäjänä aloittamisen jälkeen kuvitellakkaan ottavani aikatauluja tai työvuoroja vastaan muiden tarpeiden mukaisesti (Joustaminen on eri asia...). Tunnen itseni parhaiten kampaamo tuolin takana. Saan tehdä mun omaa juttua ja käyttää mielikuvitustani mielin määrin. Jos pitäisi valita yksi osa-alue kampaajana tai meikkaajana en pystyisi valitsemaan. Rakastan kokonaisuuksien luomista, ja sitä kun asiakas on tyytyväinen ja tuntee itsensä kauniiksi. Silloin se on selkä ja rannekipujen arvoista kun kuulee omaa työtään arvostettavan.

Mutta höpötyksestä asiaan, tässä blogissa kerron kampaaja opinnoistani sekä kokemuksistani Sustainable hair kurssista joka on tällä hetkellä käynnissä. Kurssilla opimme intialaisen päähieronnan alkeet, erilaisten öljyjen ja hoitojen vaikutuksia ja paljon muuta."

Matilda:
Hejssan, jag heter Matilda och går på tredje året på frisörlinjen. Jag har alltid beundrat fina hår, smink och kläder, och följt trenderna.
 Jag har varit enda sen liten med, med min mamma när hon haft färg- eller klipptid hos vår bekanta frisör. Hon färgar och klipper mig också nuförtiden. Hon eger alltså en egen salong, som jag skulle själv också kunna jobba på i framtiden, om jag får den chansen.
 Hon ger så bra exempel på hur en salong ska se ut och vara. Hon har också berättat och lärt mig nya saker inom frisöryrket. Det är alltid lika roligt att fara dit. Hon är nästan som en familjemedlem. Som en moster eller faster.
 Hon ger en massa inspiration åt mig till ganska många olika saker, inte bara inom frisöryrket. Det gör nog många andra frisörer också, men speciellt hon.
 Jag älskar att vara kreativ och gör mycket på mitt eget sätt, för jag tycker inte om att vara som alla andra, utan vill ha min egen stil med allt. Jag vill hjälpa människor så gott jag kan och få dem att känna sig vackra, snygga, söta, sexiga. Håret påverkar konstigt mycket på ens humör och mående, och det kan jag själv också medge. Många människor antar alltid att frisörerna har aldrig något problem med sitt eget hår, men det stämmer inte. Vi har också våra dåliga dagar, med humöret, håret, sminket, kläderna eller något helt annat.
Jag hoppas att jag i framtiden kommer vara omtyckt frisör och kanske någon dag ännu ega en helt egen salong.

I den här perioden har vi en kurs som heter Sustainable hair, och just nu så går vi igenom leror, oljor, eteriska oljor, karragen och växtfärger.

Sandra:
Kvinnan, myyten, legenden från Sibbo som går på 18 vintrar. Jag studerar till frisör i Yrkesinstituet Prakticum. Att bli frisör har länge varit nåt som jag velat bli och nu är jag ganska så nära målet redan  med tanke på att sista året är igång!
Men nu har vi pratat tillräckligt om mig och ska gå mer in på vad denna blogg handlar om. Här ska du få läsa om vad Sustainable Hair kursen är för nåt och vad jag lärt mig där.

Celine:
Hejssan! Jag heter Celine och studerar till frisör i Prakticum. Jag är 17år och kommer från Ingå, trivs i klassen och skolan. Frisör utbildningen är intressant och man lär sig mycket olika saker. Vi skrattar och skämtar mycket i klassen, alla kommer vi överens också ;) Vi får testa mycket saker och göra olika behandlingar på varandra vilket gör denna utbildning rolig när man inte bara måst sitta och lyssna.

Laura:
Hej jag heter Laura!
Jag studerar till frisör i Helsingfors, Prakticum.
Som ung visste jag inte riktigt vad jag ville bli och vart jag skulle fara och studera.
Ända vad jag visste var att jag tyckte om att använda mina händer till att göra saker.
Så fundera jag att frissa linje skulle vara passligt åt mig.
Nu studerar jag redan på tredje året och är super nöjd vad jag har åstadkommit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti